NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Southwind Raptor

bruine Amerikaanse ruin, geboren 19 mei 2010
van Cantab Hall 1.08,9
(v. Self Possessed 1.08,4 u. Canland Hall 1.12,7)
uit Southwind Redbud 1.11,8
(v. Super Bowl 1.12,3 u. Southwind Rise 1.12,8)
Fokker: Southwind Farm, USA

Volgende

import


In Draf&Rensport nr. 50 van 2024 stond een artikel over Southwind Raptor,
die twee maanden eerder afscheid had genomen als de meest winnende
kortebaner ooit en een paar weken later is overleden.


ONVERWACHT AFSCHEID VAN DE GROOTVERDIENER

Titel: Buiging voor Southwind Raptor

door Mathieu Hilgersom

Het had een groots afscheid moeten worden in 't Zand. Een hele ereronde zat er echter niet in. Southwind Raptor was kreupel. Hij kwam aan de hand van Lindsey Pegram iets voorbij de feesttent en draaide alweer om. Het was duidelijk dat het goed mis was met de ruin. De blessure liep hij op in Heemskerk, ruim een maand eerder. Pegram: "Hij had een wat dikkere kogel voor. Bij het eerste bezoek aan de dierenarts konden we miet vaststellen wat er precies aan de hand was. Na drie weken boxrust knapte hij echter niet op en zijn we met hem naar de kliniek geweest. Daar bleek dat hij flinke schade had aan het kraakbeen tussen de kogel en het kootbeen. Gezien de pijn die hij had en het uitzicht op de toekomst was er geen andere keuze dan hem uit zijn lijden te verlossen:"

Pegram ging mee en bleef bij hem tot het moment dat hij zijn laatste adem uitblies. Het zegt alles over de betrokkenheid van de liefhebster uit 't Zand. Met haar aan je zijde krijg je niet alleen een pikeur, maar ook een adviseur, begeleidster en vooral iemand met heel veel liefde voor het paard.

Samenwerking
De samenwerking tussen Pegram en De Boer op de kortebaan komt tot stand met het paard Umberto. De ruin heeft met verschillende pikeurs zo af en toe zijn uitschieters, maar komt onder de hoede van Pegram pas echt tot bloei. Wanneer hij in 2014 zijn laatste koers loopt, begint een zoektocht naar een opvolger. Veel haast is er niet. De Boer is thuis flink aan het verbouwen en er is simpelweg geen tijd en ruimte voor het houden van een draver. Na twee tussenjaren stuit Hugo Langeweg jr. in België op Southwind Raptor. De ruin heeft voor de eerste bocht de kop terwijl hij uit het tweede band is vertrokken. De start moet zelfs opnieuw, omdat het draverijcomite vermoedt dat het paard vanuit het eerste band is gestart. Langeweg jr. weet genoeg en tipt Pegram. Na wat toegestuurde filmpjes en foto's komt de aankoop tot stand.

Nog belangrijker dan zijn startsnelheid is de klik met De Boer. De eigenaartrainer is dan 79 jaar oud en zit het liefste elke dag zelf achter zijn draver. Een paard met een flinke eigen wil is geen optie. Southwind Raptor komt daarom eerst op stal bij Langeweg. De Boer komt dagelijks langs en kan zo rustig aan hem wennen. De eigenaartrainer kan al snel met hem lezen en schrijven. Wanneer hij wil dat het paard stilstaat, doet hij dat direct. Na een maand zijn paard en eigenaar zover. Southwind Raptor mag mee naar huis.

Boven: Vertel me wie je bent. Wie is je vader, wie je moeder?
De stamboom van Southwind Raptor. Met bovenaan zijn record
en winsom op de langebaan. Hij is heel voornaam gefokt.

Eerste zeges
Op 17 juni 2017 maakt de Amerikaanse ruin zijn debuut in Sassenheim. De tweede omloop is het eindstation. Hij maakt direct indruk door de snelle Barbert het vuur aan de schenen te leggen. Nadat het in Warmond galopperend misgaat, pakt hij in IJmuiden voor het eerst prijzengeld (vierde). Pegram wint die dag zelf met Calistokingsdeep en laat de beslissende ritten van Southwind Raptor over aan Wim van der Mespel. Het zou niet voor het laatst zijn dat Pegram zo'n keuze moet maken. Met deze twee paarden, en daarbij ook nog Eliot Charisma, weet ze elke keer de eigenaren tevreden te houden door af te wisselen bij een ongelukkige loting. Kiest ze voor de een, dan kiest ze de volgende keer voor de ander.
Lang hoeft zijn achterban niet te wachten op succes. Door slim inschrijven mag Southwind Raptor in Beverwijk en De Lier starten vanaf 295 meter. Hij wint twee keer. Dit is mede te danken aan Van der Mespel, die na zijn ritjes in IJmuiden tips meegeeft voor het beslag. Foutloos is hij echter nog niet. Southwind Raptor gaat een aantal keren huppelend van start. Een eigenschap die hij in de loop der jaren niet afleert. De echte oorzaak wordt nooit gevonden, alle behandelingen ten spijt. Het is elke keer weer spannend of Southwind Raptor dravend van start komt. Het bezorgt De Boer wel eens slapeloze nachten. Vanaf die eerste overwinning is Southwind Raptor bijna standaard favoriet en dat geeft druk. "Elke start houd ik mijn hart vast of hij wel wil draven. Ik ben er nooit gerust op", zegt De Boer in 2017. Zo komt het regelmatig voor dat Southwind Raptor de hele middag gaat als een winnaar, maar er vervolgens in de finale zomaar de brui aan geeft, zoals in Enkhuizen. De Boer gaat echter altijd tevreden naar huis.

Pas in de laatste twee kortebanen van dat jaar wint Southwind Raptor ook vanaf de basisafstand. Het meest indrukwekkend is zijn optreden op de Maliebaan in Utrecht. Southwind Raptor blijtt de hele middag vlak en laat geen spaan heel van de concurrentie. In 't Zand bezorgt hij Pegram een mooie zege op haar thuisbaan.

Boven: Southwind Raptor wint in 2017 zijn eerste kortebaan
in Beverwijk. (Foto MH)

Boven: Hier wint Southwind Raptor een rit in Enkhuizen,
maar in de finale maakte hij fouten.

Boven: Southwind Raptor heeft het jaar 2017 goed afgesloten met
een overwinning in 't Zand. Lindsey Pegram.
Links eigenaar-trainer Bert de Boer. Rechts de voorzitter
van de plaatselijke KB-vereniging, Hans Ruygrok.

2018
Na zijn debuutseizoen gaat Southwind Raptor op rust. Althans, hij hoeft even geen snelwerk te doen. Bij De Boer thuis staat hij wel elke dag voor de kar. Het is zijn moment van de dag, geeft hij aan in de Kortebaanspecial van 2018. "Ik ben zo'n anderhalf uur per dag met hem bezig. Stappen, kwikkelen, stappen, kwikkelen." Anderen verklaren hem wel eens voor gek, maar deze 'kritiek' wuift hij eenvoudig weg. Rust roest, is zijn antwoord. En zo legt hij naar eigen zeggen steevast de basis voor weer een succesvol kortebaanseizoen.

Onverslaanbaar
In 2018 begint Southwind Raptor met ereplaatsen. Hij is goed, maar niet uitzonderlijk. Na zijn tweede plaats tijdens de gelegenheidskortebaan op Duindigt loopt hij een tegen een starthandicap aan. Het blijkt geen nadeel. De extra ruimte in het startvak bevalt hem zelfs heel goed. Bij zijn tweede deelname met vijf meter meer slaat hij direct toe. Hij wint in Hoofddorp. De rest van het seizoen is het op en af met Southwind Raptor. Op snelheid is er geen houden aan, maar hij blijft fouten maken. De Boer heeft zich er inmiddels bij neergelegd. "Wanneer hij die kuren niet had gehad, had hij wel bij een grotere trainer gestaan." Het is hem inmiddels wel duidelijk dat hij een enorme klasbak heeft. "Dit is ongekend. Southwind Raptor blijft onderweg maar versnellen:"
Hoewel hij in 2018 maar één keer wint, pakt hij een karrenvracht aan punten voor Pegram in het pikeursklassement. Het levert haar de gouden helm op.

Boven: In 2018 weet Southwind Raptor alleen te winnen in Hoofddorp.
Wat kon dit paard zijn benen strekken!!

2019
Een jaar later is Southwind Raptor wellicht nog beter. Nog steeds maakt hij fouten, maar wanneer hij deze niet op de 'verkeerde' momenten maakt, wint hij de koers. Zijn galoppades hebben echter niets te maken met een druk karakter. De ruin is immers één en al ontspanning. Hij komt soms ogenschijnlijk verveeld en lui de baan op om vlak voor een rit even rustig stil te gaan staan om in het startvak uitgebreid een grote boodschap te doen. Is de tegenstander nog niet in de buurt van het vertrek? Dan staat de ruin rustig tussen de palen te wachten tot het moment daar is. Southwind Raptor weet precies wat er van hem wordt verlangd. Hij staat dan bij het publiek al bekend als een echte smaakmaker. Wanneer hij eenmaal aan de kar is, kan zijn tegenstander het net zo goed opgeven. Het is dat hij af en toe startfouten blijft maken, anders zou hij bijna elke kortebaan winnen. De Amerikaan zegeviert uiteindelijk vier keer: in IJmuiden, Nootdorp, Heemskerk en Lisse. De laatste komt tot stand door bijloting. Een gelukje dat hij gedurende zijn carrière wel vaker heeft. Ongelukkig door een foutje uitgeschakeld, maar vervolgens wel weer met frisse moed in de halve finale. De concurrentie is er mooi klaar mee.
Door de winst in Lisse overschrijdt Southwind Raptor de winsomgrens van 30.000 euro. Pegram mag 1500 euro (later 3000 euro) met hem verdienen waarna een leerlingpikeur achter hem moet plaatsnemen. In de coronajaren is dit echter nog niet nodig. Southwind Raptor lijkt tijdens de paar koersen, die worden aangeboden, niet helemaal in zijn ritme te komen. Hij blijft snelle ritten afwisselen met galoppades, maar winnen zit er niet in. Wel loopt hij regelmatig in de prijzen.

Boven: Southwind Raptor (Lindsey Pegram) behaalt de winst
op de kortebaan van Nootdorp in 2019.

Boven: Southwind Raptor en Lindsey Pegram) worden gehuldigd
na hun zege op kortebaan van Nootdorp in 2019.
Links eigenaar-trainer Bert de Boer.

Boven: Southwind Raptor wint in 2019 ook in Heemskerk.

Kuren
Aan de vooravond van het seizoen 2022 gaat het in de Kortebaanspecial opnieuw over de kuren van Southwind Raptor. Pegram: "We hebben alles geprobeerd. Het is een kerngezond paard, maar zo nu en dan trekt hij z'n benen bij elkaar en gaat hij rennen. Ik stoor me er niet meer aan. Het is nu eenmaal een speciale." Het wordt zijn meest stabiele seizoen ooit. In acht van de zestien starts loopt hij in de prijzen. Winnen doet hij in Warmond, Santpoort en 't Zand. De laatste twee keer doet hij dat met leerling Marco Spin, die de Amerikaanse ruin goed aanvoelt. Pegram zit op dat moment in de lappenmand vanwege een ingezakte wervel. Toch is ze snel weer op de baan aanwezig en zorgt voor de ideate begeleiding in het startvak. De zege in 't Zand krijgt extra glans wanneer de ruin op de Keinsmerweg wordt gehuldigd als Paard van het Jaar. In het lijfblad geeft Spin aan onder de indruk te zijn. "Het is een eer om zo'n paard te mogen rijden. Toen Lindsey belde, heb ik meteen `ja' gezegd. Over zo'n paard hoef je niet te twijfelen. Southwind Raptor is topfit. Dit is de beste kortebaner die ik ooit heb gereden:"

Boven: Hier wint Southwind Raptor (rechts) de finale van Warmond in 2022.

Boven: Southwind Raptor (links) moest altijd van achteren komen en
hij gaat hier Jet Bianco kloppen in 't Zand 2022.

Boven: Southwind Raptor (links) gaat hier in de Finale van 't Zand 2022
op de laatste meters Coktail Bar kloppen. Tussen hen in staat de schrijver
van dit artikel, Mathieu Hilgersom, op een verhoging te filmen.

Boven: Bert de Boer rijdt in 't Zand een ereronde met zijn
Kampioen van 2022, Southwind Raptor

Boven: De ereprijs voor de Kampioen van 2022, Southwind Raptor

2023
Een jaar later is Pegram weer fit genoeg om te rijden. Ze profiteert optimaal van de ontheffing. die ze krijgt, wanneer Southwind Raptor nog geen 3.000 euro in het seizoen heeft verdiend. Samen winnen ze in Venhuizen en IJmuiden. Tussendoor wordt Southwind Raptor in Warmond gehuldigd als de meest verdiende kortebaner aller tijden. In het tweede deel van het seizoen neemt Spin, een keer vervangen door Chiel Bos, de honneurs waar. De leerling heeft dit keer wat langer nodig om te scoren, maar wint uiteindelijk in Enkhuizen.

Boven: Southwind Raptor en Marco Spin worden in Enkhuizen
gehuldigd.

Boven: Southwind Raptor werd in 2023 in Warmond
gehuldigd als meestwinnende kortebaner ooit.
(sorry voor de afgeknipte foto)

Laatste jaar
Omdat Southwind Raptor de respectabele leeftijd van 14 jaar heeft bereikt, is het seizoen van 2024 op voorhand zijn laatste. Het scherpe randje blijkt er echter vanaf. Het lukt Southwind Raptor nog steeds om tegen de allerbeste kortebaners aan de kar te komen, maar zijn kenmerkende extra versnelling blijft achterwege. Hij wordt `slechts' tweede in Hoofddorp en vierde in Sassenheim en Warmond. De deelname in Heemskerk blijkt zijn laatste. Southwind Raptor maakt nog op magistrate wijze tien meter goed op Nevio Boko in de tweede omloop, maar gaat daarna twee keer in galop tegen Tara Mirchi. Dit blijkt een hele vervelende reden te hebben.

Het was mooi geweest wanneer Southwind Raptor en Bert de Boer nog enkele jaren van elkaar hadden kunnen genieten. Het mocht niet zo zijn. Zijn dood is het einde van een tijdperk. Wat rest zijn de herinneringen.

De 15 zeges van Southwind Raptor op een rij:

 nr.  jaar plaats rijd(st)er
 1   2017   Beverwijk  Lindsey Pegram
 2   2017   De Lier  Lindsey Pegram
 3   2017   Utrecht  Lindsey Pegram
 4   2017   't Zand  Lindsey Pegram
 5   2018   Hoofddorp  Lindsey Pegram
 6   2019   IJmuiden  Lindsey Pegram
 7   2019   Nootdorp  Lindsey Pegram
 8   2019   Heemskerk  Lindsey Pegram
 9   2019   Lisse  Lindsey Pegram
 10   2022   Warmond  Lindsey Pegram
 11   2022   Santpoort  Marco Spin
 12   2022   't Zand  Marco Spin
 13   2023   Venhuizen  Lindsey Pegram
 14   2023   IJmuiden  Lindsey Pegram
 15   2023   Enkhuizen  Marco Spin

Southwind Raptor liep totaal in 24 Finales
15 x 1e
9 x 2e
9 x 3e
6 x 4e
9 x 5e
Totaal is Southwind Raptor gestart in 84 kortebaanwedstrijden
en hij beliep daarbij 49 keer een prijs. 35 keer ging het mis,
meestal door galoppades.

Met zijn kortebaanwinsom van 60.300 ging hij Mr Postman (50.585)
ruim voorbij en werd hij de meest winnende kortebaner ooit.


Foto's van het afscheid:

Boven: Van Southwind Raptor werd in 2024 in 't Zand afscheid genomen.
De pikeurs, die met hem hadden gewonnen, staan erbij en natuurlijk ook
eigenaar Bert de Boer, met zijn kenmerkende rode zakdoek om zijn hals.
Rechts met de bloemen Jasper de Jong, namens de KB-Bond.
Derde van rechts de voorzitter van de Bond, Gerard Post Uiterweer.

Boven: Dit is (een deel van) de ereprijs bij het afscheid.
(Voor eigenaar-trainer Bert de Boer)



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

< Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse